top of page

MINDFULNESS, MEDITATION & COMPASSION

Se & lyt til en kort intro til temaet, så du nemmere kan vælge, hvad du vil fordybe dig i.

Idet mindfulness og meditation har været mine mest grundlæggende metoder at bruge som klinisk sundhedspsykolog, som underviser og som forsker, samt ikke mindst privat, så bliver det gode spørgsmål på denne hjemmeside, for at jeg ikke drukner dig som besøgende: Hvordan dog gennemgå dette tema nogenlunde overskueligt for dig, der besøger hjemmesiden? Jeg prøver at give forskellige muligheder for at vælge grad af fordybelse.

​

Husk dog, at mindfulness og meditation handler i bund og grund om at komme igang med at praktisere.Jeg har lavet en stor mængde Guidede meditative praksisser, således at du, når du har fået tilstrækkeligt med viden, kan koncentrere dig om at gå ét sted hen her på hjemmesiden efterfølgende.

 

 

Egne bøger og manualer


Jeg har skrevet en grundbog, en arbejdsbog og manualer om mindfulness og meditation. Disse materialer har jeg valgt at lægge ud i pdf på hjemmesiden til fri afbenyttelse. I manualer og bøger er tingene systematiseret, og du kan i ro og mag læse dig igennem. Du kan her på hjemmesiden købe bogen Meditation, mens de øvrige arbejdsbøger er udgået i fysisk version og kun findes digitalt.

​

  • Meditation (216 sider) (pdf)
    + Plakater (23 stk) (pdf)

  • Kom i gang med mindfulness og meditation og få en regelmæssig praksis. En arbejdsbog (120 sider) (pdf)

  • Mindfulnessbaseret psykologisk behandling (manual til forskningsprojekt for endometrioseramte kvinder, 140 sider) (pdf)

  • Mindfulness for kræftramte og pårørende (manual til forløb på Kræftens Bekæmpelse, 100 sider) (pdf).

​​​

Meditation 2.0.jpg

Meditation

Grundbog, 216 sider. I 2010 udkom den bog, der var min foreløbige opsamling af det arbejde, jeg havde gjort med mindfulness og meditation. Den er tænkt som en fagbog for mennesker, der allerede arbejder med meditation, men kan også anvendes som ’gør det selv’ manual for de, der kender lidt til meditation i forvejen. Ideel at benytte som grundbog på mindfulness- og meditationskurser, fordi den både er faglig, case-orienteret og systematisk præsenterer en lang række øvelser.

​

Bogen belyser, hvordan meditation kan blive mere integreret i det dagligt levede liv og give større nærvær og livsglæde samt mere ægte og dybe relationer. Gennem hele bogen strøs cases og personlige fortællinger fra kursister og klienter, der levendegør og præcist identificerer nogle af de udfordringer og gevinster, der er ved at integrere meditation i sit liv.

​

Bogen giver en grundig teoretisk gennemgang af, hvad meditation er, samt hvilke effekter meditation giver fysiologisk, psykologisk og sjæleligt. Den gennemgår systematisk en række øvelser og teknikker, så læseren får praktiske anvisninger til en række vidt forskellige måder at meditere på. I alt er 30 øvelser beskrevet i bogen. Adskillige af dem har jeg indtalt som guidede øvelser.

​

Bogen kan ses i pdf ved at trykke på billedet

plakatoversigt.png

Plakater

Ud fra bogen Meditation har vi lavet i alt 23 plakater, der rummer essensen af alle bogens kapitler. 8 oversigtsplakater, 11 til praktisk eftertænksomhed (dvs. enkle plakater der inspirerer til mindfulness i hverdagen) samt 4 plakater, der dækker det energimæssige aspekt (chakraer).

​

De ses i pdf ved at trykke på billedet

Kom igang med mindfulness.jpg

Kom igang med mindfulness og meditation og få en regelmæssig praksis

En arbejdsbog, 120 sider, til såvel kursister, der gerne vil gå systematisk og dybtgående til værks og til professionelle, der selv ønsker at træne at guide øvelserne, lavet i 2016.

 

Den består af tre dele: Del 1 beskriver hvad mindfulness og meditation er og giver hints til de uformelle dagligdags mindfulnesspraksisser. Del 2 indeholder en kort faglig baggrund for forskellige indgange til mindfulness og meditation, samt indeholder transkript af alle de 20 guidede øvelser. Del 3 sætter fokus på meditative praksisser til håndtering af angst, stress og depression.

 

Arbejdsbogen er altså en slags 'det praktiske brugsaftryk' efter 'Tid til nærvær' og 'Meditation', hvor de to første skrifter mere essentielt forsøger at begribe åndsnærvær, nærvær, fokus, koncentration, mindfulness og meditation som oplevelser og som sansninger.

​

Bogen kan ses i pdf ved at trykke på billedet

mindfulness endo_edited.jpg

Mindfulnessbaseret psykologisk smertebehandling

OBS! 2025-versionen af manualen, gå til fanebladet Smerter og håndtering heraf

​

​Den oprindelige manual, 140 sider (2016) forefindes her for den, der af forskellige årsager ønsker at bruge den oprindelige manual​. Tryk på billedet for at se den i pdf.

mindfulness kræft_edited.jpg

Mindfulness for kræftramte og pårørende

Manual, 100 sider. Fra 2013-2016 (hvor jeg flyttede til København og derfor måtte stoppe) underviste jeg på Kræftens Bekæmpelse i Aalborg mange kræftramte og pårørende i mindfulness og yoga. Du er velkommen at downloade og bruge den arbejdsbog, der ligger til grund for 8 ugers kurset, som vi udviklede. Bogen er relevant både for dig, der er kræftramt og dig, der underviser kræftramte. Der er en del overlap i forhold til den generelle arbejdsbog, men også en lang række specifikke afsnit vedrørende det at være kræftramt, samt der er specifikke yogaøvelser, som vi fandt var særligt gode i forhold til kræftramte.

 

Tryk på billedet for at se den i pdf 

Fagligt dybere: Speakede slideshows, uddannelsesmaterialer (powerpoints som pdf), faglige artikler og forskningsoverblik​

rehab-mindfulness.jpg

Mindfulness (en faglig artikel)

Det er et paradoks, at aldrig har vi talt mere om som kultur, at vi skal 'lave mindfulness' - og dog gætter jeg på, at vi fleste har lidt svært ved at få ordentligt greb om, hvad det egentlig er. I lærebogen Rehabiliteringspsykologi, redigeret af Chalotte Glintborg, beskriver kapitel 7 (25 sider), skrevet sammen med min kollega Karina Ejgaard Hansen, mindfulness' ophav, udvikling og principperne bag, samt der gennemgås de væsentligste af de terapeutiske interventionsformer, hvor mindfulness indgår.

Artiklen kan ses i pdf ved at trykke på billedet 

hvad er mindfulness.png

Mindfulness & meditation er...(et speaket slideshow)

Forelæsningen giver et mangefacetteret svar på, hvad mindfulness er. Det består af 57 slides og speaks varer 62 minutter, så beregn cirka halvanden times tid til at se og lytte det igennem.   

Det er en ppsx-fil (powerpoint-fil), der, når du trykker på billedet, automatisk downloader til 'overførsler' på din computer. Når du åbner den, så er det optimalt at se slideshowet i 'præsentationsvisning', så du har overblik over alle slides nederst. 

​

For dig, der ønsker at se slideshowet i pdf og uden speak kan det åbnes i særskilt faneblad HER

compassion forside_edited.jpg

Compassion er... (et speaket slideshow)

Det diskuteres vidt og bredt om og hvordan begrebet compassion skal oversættes. Jeg sætter det synonymt med Barmhjertighed, og italesætter det oftest også som Kærlig Venlighed.  

 

Der findes en voksende mængde compassion-baserede manualiserede meditationskurser, og der forskes flittigt i, om, at og hvordan det har effekter. Hver retning har sin berettigelse og formål, og dygtige lærere sætter hver deres fokus på perspektiver ind i compassion. For nu har jeg valgt at lave ét nedslag: Der er skrevet en, efter min mening, overordentlig klog og vis bog om især mindfulness' effekter i hjernen, nemlig Daniel Goleman & Richard Davidsons: Altered traits. Science reveals how meditation can change your mind, brain and body. I kapitel 6 fokuseres på Compassion.

 

Ud fra det kapitel har jeg lavet en forelæsning, hvor compassion-begrebet defineres, perspektiveres og diskuteres. Især spørgsmålet om compassion-træning kan være et alment menneskeligt dannelsesværktøj, og i så fald hvordan, kranses der om. 

​​​

Forelæsningen består af 22 slides og speaks varer 30 minutter, så beregn cirka 45 minutter til at se og lytte det igennem. 

Det er en ppsx-fil (powerpoint-fil), der, når du trykker på billedet, automatisk downloader til 'overførsler' på din computer. Når du åbner den, så er det optimalt at se slideshowet i 'præsentationsvisning', så du samtidig har overblik over alle slides. 

 

Vil man hellere læse slideshow i pdf og uden speak, åbnes det i særskilt faneblad HER

RETNINGER I VESTEN / SPECIFIKKE MÅLGRUPPER

yoga sutras forsidebillede.jpg

Vil man hellere læse slideshow i pdf, 31 sider, åbnes den i nyt faneblad ved at trykke på billedet ovenfor.

Det østlige udspring og filosofierne bag:
Yoga Sutras - et speaket slideshow som video

Den årtusind år gamle tekst Yoga Sutras af Patanjali er en grundlæggende filosofisk og værdimæssig tekst omkring yoga og meditation, der aftegner en bredere værdimæssig ramme omkring praksisserne. Her præsenteres 8 af de væsentligste sutras.

Bemærk af videoen lægger op til 'oplevelse af...' frem for kun 'viden om...', så du opfordres til at glide ind i en stille årvågen tilstand, bl.a. inviteres du også til at lukke øjnene og meditere en del af tiden, når der i præsentationen er pauser i billede-visninger og der kun tales.

(Jeg undskylder hvis udtalelser af ord på sanskrit ikke gøres korrekt; jeg har haft danske, indiske og amerikanske lærere, der alle udtaler ordene med forskellige tryk)

7_forenet.jpg

Det østlige udspring og filosofierne bag:
Syv bevidsthedstilstande

Hvordan mon det ville være i verden, hvis vi en del af tiden kunne registrere livet selv og al skabelse ud fra kærlighed og benovelse over skaberværkets overflod? 

​

Deepak Chopra har beskrevet det i syv slags bevidsthedstilstande, hver repræsenterende en måde at opfatte verden på. Jeg har sammen med en kollega leget med at visualisere det.

​

Slideshow som pdf, 13 sider åbnes i ny fane ved at trykke på det runde billede.

7_7 gensvarsmåder.png

Det østlige udspring og filosofierne bag:
Syv gensvarsmåder

Og hvordan ville det ikke være at være i relationer mennesker imellem, hvis det var det perspektiv, vi mødte hinanden og alt andet liv med?

​

Deepak Chopra har beskrevet det i syv slags gensvarsmåder, hver repræsenterende en måde at opfatte verden på. Jeg har sammen med en kollega leget med at visualisere det.

​

Slideshow som pdf, 11 sider åbnes i ny fane ved at trykke på det runde billede.

Akademisk og praksisforankret undervisning

​

Jeg har undervist i mindfulness på Aalborg Universitet siden 2009. I 2023 kastede jeg alle bolde op i luften og inkorporerede nyeste forskning, jeg fandt væsentlig, ligesom jeg valgte at tage udgangspunkt i strukturen i en nyere App's praksisser. Det blev samlet i et 5 ECTS valgfag på psykologiuddannelsen, (kandidatens 1. semester= 7. semester af den samlede uddannelse) på Aalborg Universitet.

 

Jeg foretog på den ene side et opdateret forskningslitteraturstudie med specifikke nedslagspunkter, så evidens-delen var opdateret og med interessante vinkler. På den anden side gjorde jeg (igen) faget stringent praksisforankret, så vi i de fysiske møder og online løbende mediterer sammen, iblandet opfordring til at praktisere dagligt derudover. De fleste af materialerne nedenfor stammer fra denne undervisning. Det er dels helt nye slides, og det er opdatering og renovering af ældre slides.

Skærmbillede 2025-05-18 kl. 20.01.11.png

Semesterplan

Semesterplanen er så grundigt gennemtænkt, og jeg har set den virke så godt i et kombineret teoretisk-praktisk studieforløb for foreløbig mere end 100 seriøse studerende, at jeg her vælger at dele den, så andre undervisere, forskere og selvstuderende kan gribe den – bruge, videreudvikle, lade sig inspirere.

​

Læs pdf ved at trykke på det runde billede. 9 sider.

Skærmbillede 2025-05-18 kl. 20.12.17.png

Resumé alt pensum

Resumé af pensummet samlet i én fil. De i alt cirka 450 sider er 27 artikler om forskning i de specifikke retninger og metoder, evidens, effekter og virkningsmekanismer, i relation til en række forskellige målgrupper og formål.

​

Læs pdf ved at trykke på det runde billede, 22 sider.

compassion ikon.png

Retninger i vesten:
Compassion.
Retningerne CFT, MSC og CCT; indhold og effekter

På basis af systematisk forskning og grundig manualudarbejdelse og uddannelse, er en række retninger inden for mindfulness blevet anerkendt til brug i vestlig professionel kontekst. Nedenfor bliver tre compassion-baserede retninger fremhævet. Det er: - Compassion Focused Therapy (CFT), - Mindful Self Compassion (MSC) og - Compasion Cultivation Training (CCT). Struktur, indhold, virkningsmekanismer og effekter præsenteres.

​​

Læs pdf ved at trykke på det runde billede, åbner i særskilt fane, 74 sider.

shutterstock_100633405.jpg

Retninger i vesten:
Mindfulness Baseret Kognitiv Terapi (MBKT)

I dette skrift skitseres kort 8-ugers programmets temaer og indhold. Det skal understreges, at denne oversigt selvfølgelig ikke gør det ud for et kursus eller værende del af en uddannelse, men den kan være en inspiration til at arbejde med de temaer, der ligger i programmet, som et supplement til den faglighed og de

metoder, som behandleren allerede arbejder ud fra.

​

Derudover beskrives kort den historiske udvikling af MBKT / Mindfulness Based Kognitive Therapy (MBCT) på engelsk, belyst ved et udsnit af de

videnskabelige artikler, der er lavet på baggrund af praksisstudier.

 

Disse ting tilsammen kan tilsammen udgøre et begyndende fundament / en konkret inspiration for den behandler - eller for den klient der er depressionsramt - og som vil begynde at arbejde mere mindfulnessbaseret.

​

Pdf, 11 sider, tilgås ved at trykke på billedet

shutterstock_100133654.jpg

Retninger i vesten:
ACT - Acceptance and Commitment Therapy
(et speaket slideshow)

Der er to overordnede processer i ACT: At kunne acceptere, hvad der ligger uden for ens personlige kontrol, mens man tager kontrol over at engagere sig i de ting, man kan ændre, og lader adfærd være orienteret mod personlig mening frem for indre kamp. Hexaflexmodellen er grundstrukturen, hvorudfra man terapeutisk arbejder, og den gennemgås i slideshowet, ligesom en række af de praksisser, man benytter i behandlingen, gennemgås.

​

Der er en version, hvor der er speak (15 min) til nogle få af slides'ene. Det downloader ved at trykke på det runde billede.

​

Slideshow, gemt som pdf, 60 sider, tilgås i ny fane HER

​

shutterstock_99999383.jpg

Retninger i vensten:
DBT - Dialectical Behavior Therapy

Dialektisk adfærdsterapi er en psykoterapiform, udviklet i bestræbelser på at behandle borderline personlighedsforstyrrelse. DBT kan være nyttigt til behandling af humørsygdomme, selvmordstanker og til ændringer i adfærdsmønstre såsom selvskading og stofbrug. Slideshow gennemgår kort metoden og de praksisser, man anvender i behandlingen.

​

Slideshow, gemt som pdf, 47 sider, tilgås ved at trykke på billedet.

bogforside elsass.HEIC

Psykologiens brug af metoderne:
Peter Elsass: Buddhas veje
(et speaket slideshow)

Er der et modsætningsforhold mellem at gå i psykoterapi og bruge buddhistisk forankrede meditationsformer? Svaret i denne bog er et klart nej. Peter Elsass argumenterer for, at der endda kan være et frugtbart forudsætningsforhold. Nyttig viden for både udøvende psykoterapeuter og for alment interesserede, der måske både selv går i terapi og praktiserer mindfulness og meditation.

Et speaket slideshow kan downloades og læses  og lyttes ved at trykke på øverste billede.

Vil man hellere læse slideshow i pdf, åbnes den i ny fane HER

Skærmbillede 2025-05-18 kl. 20.28.20.png

Psykologiens brug af metoderne:
Tre faglige artiklers perspektiver

Singla undersøger oprindelse og grundlæggende antagelser af de meditative praksisser. Hun diskuterer deres anvendelse i vestlige kontekst, og hun foretager en kritisk refleksion over den moderne anvendelse, der kan blive både reduktionistisk og udvandet.

     Artiklen af Geller undersøger integrationen af oplevelsesorienteret terapi og mindfulness; hvordan kombinationen potentielt kan give dybere healing.

     Jooste et al undersøger sammenhængen mellem mindfulness og Carl Rogers' humanistiske, personcentrerede tilgang. 

​

Se pdf af slideshow ved at trykke på det runde billede. 40 sider

shapiro og carlson_forside.png

Psykologiens brug af metoderne:
Shapiro & Carlson: The art and science...
(et speaket slideshow)

Den efter min mening suverænt bedste grundbog, der er skrevet om, hvordan mindfulness kan integreres i de sundhedsprofessionelles arbejde - og ikke kun psykologers arbejde, men også i lægers, sygeplejeskers, ergoterpeuters, fysioterepeuters m.fl.'s arbejde - er skrevet af to både klinisk erfarne og dygtige forskere: Shauna L. Shapiro & Linda E. Carlson. The art and science of mindfulness.
Integrating Mindfulness into psychology and the helping professions (
2. ed, 2017). 

Jeg har både på psykologi-uddannelsen og på fysioterapeut-uddannelsen holdt forelæsninger og praksistræning i, hvordan at integrere. Her har jeg samlet en forelæsning, der efter en perspektiverende indledning beskæftiger sig indgående med kapitel 2-4 i bogen.
Beregn incl. refleksionstid, 70-80 minutter til at gennemse og lytte til forelæsningen, der kan downloades som ppsx-fil ved at trykke på billedet øverst.

​

Foretrækker du at gennemse slideshow som pdf, så åbnes det i særskilt fane HER

Healthy Minds App'en

Hjerneforskeren Richard Davidson & kollegaers forskning gennem tre årtier har ført til en specifik struktur for, hvordan man kan arbejde med mental sundhed. App’en ’Healthy Minds’ er den foreløbige kulmination på Center for Healthy Minds’ omfattende forsknings- og kliniske arbejde. App’en præsenterer en lang række mindfulness- og compassion-baserede praksisser, skiftevis med psykoedukative speaks, der forklarer især den kognitive baggrund og det forskningsmæssige belæg for de valgte praksisser. App’ens praksisser samler essensen fra de videnskabeligt undersøgte retninger: Mindfulness-Based-Stress-Reduction (MBSR), Mindfulness-Based-Cognitive-Therapy (MBCT), Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Compassion Cultivation Training (CCT) og Mindful Self Compassion (MSC), såvel som at praksisserne er forankret i en sekulariseret oversættelse af visse østlige kontemplative tilgangsmåder til mindfulness. 

Skærmbillede 2025-05-18 kl. 17.12.35.png

Healthy Minds App'ens indhold

I dette slideshow gennemgås App'ens indhold systematisk, så man kan få begreb om, hvilken pædagogisk og faglig struktur, der ligger bag. 

Måtte du som læser være motiveret for eller være igang med forløbet, kan det give et vist overblik at gennemgå slideshowet.

App'en kan hentes gratis i appstore.

​

Jeg har den fulde App's indhold oversat til dansk, cirka 500 sider. Måtte du som fagperson brænde for at kunne speake nogle af praksisserne selv, så kontakt mig for deling (som jeg har fået tilladelse til af Cortland Dahl).

​

Se for en faglig i dybden beskrivelse af indholdet: Dahl, C. J., Wilson-Mendenhall, C. D., & Davidson, R. J. (2020). The plasticity of well-being: A training-based framework for the cultivation of human flourishing. Proceedings of the National Academy of Sciences, 117(51), 32197-32206. [9 sider]

​

Åbn slideshow som pdf ved at trykke på det runde billede, 49 sider.

spejling-1-kopi.HEIC

Forskning i brug og effekt af App'en

Hvad virker på hvem og hvorfor? Hvad gør det nemt at bruge App'en? Er der pædagogiske bedre måder end andre at facilitere forløbet på? Samt utallige andre spændende spørgsmål. Center for Healthy Minds i Madison, Wisconsin, foretager meget forskning. Til Mindfulness-valgfaget samlede jeg en række forskningsartikler om det at få digitalt guidede mindfulnessforløb til at virke.

​

Goldberg, S. B., Imhoff-Smith, T., Bolt, D. M., Wilson-Mendenhall, C. D., Dahl, C. J., Davidson, R. J., & Rosenkranz, M. A. (2020). Testing the efficacy of a multicomponent, self-guided, smartphone-based meditation app: Three-armed randomized controlled trial. JMIR mental health, 7(11), e23825. [21 sider]

 

Hirshberg, M. J., Colaianne, B. A., Greenberg, M. T., Inkelas, K. K., Davidson, R. J., Germano, D., ... & Roeser, R. W. (2022). Can the Academic and Experiential Study of Flourishing Improve Flourishing in College Students? A Multi-university Study. Mindfulness, 13(9), 2243-2256. [14 sider] 

 

Parsons, C. E., Jensen, K. L., Roepstorff, A., Fjorback, L. O., & Linehan, C. (2019). Designing technology tools to support engagement in mindfulness-based interventions: an analysis of teacher and student experiences. Digital Health, 5, 2055207619868550. [13 sider] 

 

Crone, W. C., Kesebir, P., Hays, B., Mirgain, S. A., Davidson, R. J., & Hagness, S. C. (2023). Cultivating well-being in engineering graduate students through mindfulness training. Plos one, 18(3), e0281994. [22 sider] 

 

Kubzansky, L. D., Kim, E. S., Boehm, J. K., Davidson, R. J., Huffman, J. C., Loucks, E. B., ... & Moskowitz, J. T. (2023). Interventions to modify psychological well-being: Progress, promises, and an agenda for future research. Affective Science, 1-11. [11 sider] 

 

Jiwani, Z., Lam, S. U., Davidson, R. J., & Goldberg, S. B. (2022). Motivation for Meditation and Its Association with Meditation Practice in a National Sample of Internet Users. Mindfulness, 13(10), 2641-2651. [10 sider] 

​

Gennemgang af disse er samlet i slideshow, vist i pdf, 62 sider

Fører mindfulness og meditation egentlig til en mere bæredygtig adfærd (hvad dette så end er)?

Bliver du og jeg egentlig bedre mennesker af at have en meditativ praksis? Jeg har indirekte og direkte sværmet om det spørgsmål fra mange forskellige vinkler. Til valgfags-mindfulnessundervisningen stødte jeg på en virkelig spændende forskningsartikel, der beskæftigede sig med spørgsmålet, om vi praktiserer mere bæredygtig livsstil, som en positiv sideeffekt af at have en meditativ praksis. Artiklen var så grundig i sine begrebsrefleksioner og undersøgelser, at jeg forestiller mig, at den bliver fundament for megen fremtidig forskning. Så i det omfang, jeg vender tilbage med flere ting under dette tema, bliver det formentlig med udgangspunkt herfra. Jeg vil i hvert fald holde øje med, hvordan udvikler sig.

Permakultur-signatur.png

Proenvironmental behavior?

Riordan, K. M., MacCoon, D. G., Barrett, B., Rosenkranz, M. A., Chungyalpa, D., Lam, S. U., ... & Goldberg, S. B. (2022). Does meditation training promote pro-environmental behavior? A cross-sectional comparison and a randomized controlled trial. Journal of Environmental Psychology, 84, 101900. [12 sider]

​

Se slideshow i pdf over artiklen, 23 sider.

bottom of page