top of page

MIN HAVE: PLANTERNE

Nu kommer vi så til indholdet i haven. De eksisterende træer, de nyplantede træer og buske. De flerårige blomster og spiselige grøntsager, samt de enårige ting. Gennem at vise, hvad jeg har gjort og planlægger at gøre, får du som læser forhåbentlig en masse viden om og inspiration til hvad og hvordan i din egen dyrkningsramme.

træer buske blomster 2025-03.png

Oversigt: Træer, buske, blomster og mere vedvarende planter

Her OVERSIGTEN over alle større træer og buske og blomster i min have. 

​

Jeg har for overblikkets skyld inddelt haven i 10 FELTER. Hvert felt præsenteres i detaljer nedenfor.

​

Det kan være en god idé at holde filen med oversigten åben, mens du studerer hvert felts indhold. Eller printe oversigten og have liggende ved siden af.

​

Tryk på billedet for åbning af pdf i særskilt fil. 3 sider. 

​

Ønskes totaloversigt i skrift, 1 side, se pdf her

2024-10-15_lind_IMG_8095_edited.jpg

Felt 1: Lindetræerne ved hovedindgangen

Et hus, der mod nord i sommersæsonen er nærmest tildækket af de smukkeste gamle lindetræers tætte trækroner, og om vinteren har en skulpturel lysgennemstrømmet grenstruktur foran sig, er det fine vilkår, jeg flyttede ind i. Det skal der ikke rykkes ved. Kig med gennem årstiderne, glæderne og opgaverne med disse træer. Helt nye lindetræsblade er i foråret i øvrigt fantastiske at spise i salater.

​​

Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt fil. 5 sider.

IMG_3884_edited.jpg

Felt 2: Området ved anneks

Hortensia, engelske roser, henholdsvis pink og sart lyserøde var allerede at finde i gården. Dem skulle der ikke røres ved. Mange af mine gamle krukker, både dem med længerevarende indhold, og dem med sæsonskiftende indhold, blev placeret langs anneksmuren.

​​​

Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt fil. 4 sider.

vedbend_IMG_9928-kopi_edited.jpg

Felt 3: Området til venstre i haven

Hortensia, engelske roser, henholdsvis pink og sart lyserøde var allerede at finde i gården. Dem skulle der ikke røres ved. Mange af mine gamle krukker, både dem med længerevarende indhold, og dem med sæsonskiftende indhold, blev placeret langs anneksmuren.

​​​

Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt fil. 7 sider.

duetræ_IMG_3115_edited.jpg

Felt 4: Området foran terrassen

Skrænten foran terrassen er foreløbig næsten som den var, da jeg flyttede ind; dvs. træer og buske er bibeholdt men skåret til. Lidt træer er dog også blevet plantet. Så følg med i områdets udvikling, hvor beskrivelsen for nu klart er starten på noget, jeg endnu ikke ved hvad bliver til, men hvor filen viser de inspirationer, og dermed udfolder de indre billeder, jeg har af områdets udvikling.

​

Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt fil. 6 sider.

IMG_7252_edited.jpg

Felt 5a: Pergolaerne

En have er slet ikke kun det flade kvadrat. Det er også, hvordan den skal formes i højden. Jfr. også filen med beskrivelse af strukturerne i højden: Søjlestativer, buer og pergolaer. Denne fil, du kan tilgå her, er føljetonen om, hvilke planter jeg har ved pergolaen - og hvordan de over tid kommer til at udvikle sig.

​

Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt fil. 3 sider.

Martin Crawford_Trees for gardens orchards and permaculture-kopi.heic

Felt 5b: Træerne nederst i haven

Kinesisk mahogni, japansk rosintræ og blåbælg er tre typer træer med hver deres spiselighedskvaliteter og forskellige æstetiske udtryk over sig. Permakultur-madskoven rummer ofte disse. Jeg kendte dem ikke. De er nu plantet, og det bliver spændende, hvordan de folder sig ud.

​

Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt fil. 4 sider.

Overblik mod højre_edited.jpg

Felt 6: Skoven

Nå ja, måske lidt en tilsnigelse af et navn for en del i en have på 1.000 kvm. Men der er et stykke, hvor der er plantet og bevaret adskillige træer, og bunden røres ikke; græs får lov at vokse, og normale skovvækster i øvrigt indføres nænsomt og langsomt, så det lille område er så uberørt som muligt. Læs om de trætyper og -sorter, der findes i min lille skov.

​

Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt fil. 7 sider.

iStock-97119026_tempeltræ-kopi_edited.jpg

Felt 7: Sydvest mod naboskel

To meget høje cypresser og adskillige gamle høje thuja danner grøn 'mur' mod naboskel. De skal selvfølgelig forblive. Men der klargøres også til fremtiden. Der skal plantes et par graner, og det smukke tempeltræ er allerede plantet og danner farvekontrast til de stedsegrønne men noget dunkeltfarvede træer.

​

Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt fil. 5 sider.

iStock-1397472935_hjertetræ.jpg

Felt 8: Bed ved sydvestvæg

Et hjertetræ er blevet plantet. Et figentræ plantes om lidt. Og så er der et ældre paradisæbletræ. Der er klatreroser, og meget mere skal ske i bunden den kommende sommer.

​

Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt fil. 4 sider.

2024-05-21 rhododendron2-kopi_edited.jpg

Felt 9: Bed længst mod nordvest

Gamle rododendroner danner basis. Men så er der plantet abrikos, magnolia, frugtbuske, krydderurter og flerårige spiselige planter. Bedet sætter sig og bliver først mere permanent i sit udtryk næste år, men meget af fundamentet er skabt. 

​

Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt fil. 6 sider.

2024-06-06 hele haven perspektiv-kopi_ed

Felt 10: De otte buede bede, mest til mad-dyrkning 

Vi fik etableret fortrinsvis grøntsagsbede i smukke buede former, fyldt dem med champost, så jordfrugtbarheden er godt i vej. Der blev dyrket en del mad. Der blev sat nogle flerårige spiselige grøntsager og blomster, der især kommer til at give godt fra næste år. Og så blev der desværre også høstet erfaringer med alt for mange snegle.

​

Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt fil. 8 sider.

amarant til web.HEIC

Zoom: Amarant

Fra år til år i ens have er der særlige ting, man fokuserer på. I 2024 zoomede jeg særligt ind på amarant, idet det var første år, jeg dyrkede den. Og jeg havde sat mig for virkelig at forstå den og dens spiselighedsmuligheder.

​

En omstændighed, der gav særlig rum til den i haven var, at den i det store snegleår viste sig modstandsdygtig mod sneglene. Så hvor virkelig mange andre ting blev spist, rub og stub, gik den helt fri.

​

Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt fil. 2 sider.

zinnia closeup_IMG_6645_edited.jpg

Zoom: Frøkenhat, også kaldet Zinnia

Smukke blomster gennem meget lang sæson og til at skære ind til vaserne, bliver man nødt til at have. Et af mine meget vigtige bud på en sådan blomst er frøkenhat.

​​​

Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt fil. 2 sider.

zinnia closeup_IMG_6649.HEIC

Værdierne, gaverne og ofrene bag at etablere et 'mest muligt madselvforsyningssted'

Det hele startede med opdagelsen af permakultur. Det greb mig især, at reel grøntsags- og frugtselvforsyning er mulig på 1.000 kvm, hvis der etableres en klog kombi af træer, buske, enårige og flerårige grøntsager og spiselige blomster. Derfra voksede drømmen, senere planen, at jeg MÅTTE skabe en have, hvor det over tid kan blive en realitet. Ovenstående repræsenterer hvortil jeg nåede det første plante- og dyrkningsår, år 2024.

 

I denne fil betragtninger om mit fokus i haven dette første år, nemlig: Skønhed. Tidsløshed. Samskabelse. Samværen - med naturen, med dyrelivet, med menneskene. Måske livsfasetypiske betragtninger. Men dog betragtninger, som formentlig også yngre mennesker kan lade sig inspirere af.

​

Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt fil. 3 sider.

IMG_1479_edited.jpg

Videre ud i naturen: Træstammer

Nu forlader vi min have og går ud. Langs veje, langs marker, langs husene i byen, og allerbedst i skoven. Træstammer er fokus i billede-kavalkaden. Og dermed inspiration til, at man selv går ud og visuelt trækker træstammerne i forgrund. Det er naturmagi fra endnu et perspektiv.

​​​

Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt fil. 7 sider.

Billeder: Fortrinsvis egne.
Købte er fra iStock.
Gratisbilleder er fra Pixabay.

bottom of page