AT DYRKE JORDEN
ETABLERING AF EN MADSKOV+

Se & lyt til en kort intro til temaet, så du nemmere kan vælge, hvad du vil fordybe dig i.

Kan man dyrke sin mad og samtidig være med til at opbygge jordens ressourcer, og uden at nedbryde livet omkring, kan jeg se en større mening med at være i live. Her fås konkret hjælp til at komme igang.

  • De konkrete træer og buske, der kan indgå i en madskov, beskrives ved detaljerede planteportrætter.

  • Der gives specifikke designs for hvordan at samplante. 

  • Der suppleres med mere traditionelle planter og dyrkning af krydderurter, spiselige blomster og en-årige grøntsager

  • Således kan dette afsnit være inspiration til en helhedsplan for dig, der er igang eller vil igang med at dyrke selv. 

Indholdet er mere præcist inddelt i tre temaer og med i alt 12 afsnit:

(Lad dig ikke afskrække af sideantal af filerne. Det er slideshows med stor skrift, alt stillet op i punkter og rigt illustreret, er gemt som pdf og tilgås ved at trykke på billedet).

MADSKOVEN+

1. Planteoversigt (1 side)

2. Træer og buske i madskoven (74 sider)

3. Spiselige flerårige planter (58 sider)

4. Krydderurter (31 sider)

5. Køkkenhaven (33 sider)

6. Blomster (53 sider)

7. En madskov - hvad er det? (16 sider)

ALT DET ANDET

8. Drivhus & orangeri (31 sider)

9. Alt det andet man kan gøre (61 sider)

DESIGN

10. Naturens geniale mønstre (30 sider)

11. Fokus på vand, sten, pergolaer, højbede mm. (108 sider)

12. Nogle konkrete design-eksempler (29 sider)

MADSKOVEN+

De konkrete træer, buske, grøntsager, krydderurter og blomster

Planteoversigten og de fem temaer udgør tilsammen 250 sider og kan med fordel samles til ét arbejdsdokument.

planteoversigt.png

Planteoversigt

På én side er alle planter, der omtales nedenfor, samlet. Print den gerne ud eller hold den åben, så du kan følge med gennem de efterfølgende dokumenter.  

IMG_6199.HEIC

Træer og buske i madskoven med fokus på spiselighed

Planteplanen er lavet ud fra ønsket om at lave en madskov, det vil sige mest muligt i den er spiseligt eller træerne befrugter hinandens eksistens og / eller er også nyttige for et diverst dyreliv i bred forstand. Den er delt op i 1) Frugttræer, 2) Nøddetræer, 3) Frugtbuske, 4) Andre træer, de vigtigste, 5) Andre træer, de særlige.

I alt pt. cirka 60 træer og buske.  

Se pdf af powerpointshow ved at trykke på billedet, 74 sider

IMG_4090.JPG

Spiselige flerårige planterBundvegetation, buske og klatreplanter

Planteplanen er delt op i: 1) Meget produktive spiselige planter, 2) Andre spiselige planter, 3) Spiselige bunddække-planter, 4) Spiselige løg.

Se pdf af powerpointshow ved at trykke på billedet, 58 sider

DSC_0002.jpg

Krydderurter

Dette er et afsnit, man også nemt tilgængeligt (og sikkert i højere kvalitet) kan finde mange andre steder også, men mine yndlingskrydderurter er taget med for fuldkommenhedens skyld i forhold til at kunne have en hel haves planteplan tilgængelig her.

Se pdf af powerpointshow ved at trykke på billedet, 31 sider

shutterstock_85381615.jpg

Køkkenhaven

Som for krydderurterne, så er dette afsnit om køkkenhaven langt fra komplet men indeholder for fuldkommenhedens skyld et minimum af de grønsager, jeg ikke kan leve foruden, og som er forholdsvist nemme at gå til at dyrke selv.

Se pdf af powerpointshow ved at trykke på billedet, 33 sider

IMG_0933.HEIC

Blomster. Mest spiselige og nogle få til pryd

Der er kommet et væsentligt større fokus på, at blomster ikke kun er til pryd, men i høj grad også kan spises, og endda bidrager med en stor diversitet af næringsstoffer til mennesker og tiltrækningskraft på insekter og dermed diversitet i haven. Jeg har lavet min 'must have' plan af blomster, som jeg har erfaring med at dyrke og spise.

Se pdf af powerpointshow ved at trykke på billedet, 53 sider

madskov_edited.jpg

En madskov - hvad er det?

En madskov byder på en stor mængde forskellige træer med især spiselige elementer, samt der er flere lag af buske og planter nedenunder, også med særligt fokus på det spiselige og diversiteten og plantesynergien. Madskoven er jordforbedrende og formentlig også CO2-lagrende. Mængden af afgrøder pr. kvadratmeter er meget større end i alle andre typer afgrødesystemer, bl.a. på grund af plantetætheden og brugen af de mange lag og zoner. Madskoven udgør et væsentligt supplement til fremtidens fødevareforsyning, og den kan etableres i såvel lille som stor skala. I pdf er der udover forklaringer også links til både korte og lidt længere video'er, der forklarer og viser madskovens grundprincipper og indhold.

Se pdf af powerpointshow ved at trykke på billedet, 16 sider

ALT DET ANDET

IMG_5921.HEIC

Drivhus og orangeri

I et klima som det Nordeuropæiske hører drivhus og / eller orangeri med i den helhed det er at ønske at dyrke sin egen mad. Jeg ser et glashus som givende os muligheden at forlænge sæsonen, hvor vi er tættest muligt på ude og i tæt forbindelse med alskens grønt, uden at behøve at fryse. Rummet kan dog være meget mere end det. Pdf'en af slideshowet byder på vidt forskellige emner: Refleksioner om udseende og æstetik. Links til og konkret viden om, hvordan at indtænke nul fossil energiforbrug i huset. Ideer til hvilke andre funktionaliteter et glashus kan have.

Se pdf ved at trykke på billedet, 31 sider

DSC_0472.jpg

Alt det andet man kan gøre

Hvordan og hvor have siddepladser? Hvordan og af hvad skal stierne laves? Hvad skal en sti bruges til? Hvordan kompostere til hvilke formål? Skal man have bier eller andre dyr på sit sted? Hvilke redskaber behøves i hvilken kvalitet? Hvordan og hvor opbevarer og tørrer man sine grøntsager? Det kunne være rart med et køkken og et bad udenfor. Og skulle man så egentlig ikke også have et trætophus. Og hvordan med kunst og æstetisk tone og linje på stedet? Det er blot nogle af spørgsmålene, man kan stille sig, og som der gives lidt ideer omkring.

Se pdf ved at trykke på billedet, 61 sider 

DESIGN

fern-2332262_edited.jpg

Naturens geniale mønstre

Man forundres og forbavses og benoves, når man kigger lidt dybere i skaberværkets mønstre. Lad dig rive med!

Se pdf ved at trykke på billedet, 30 sider

IMG_1071_edited.jpg

Fokus på vand, sten, pergolaer, højbede mm.

Der vises en lang række designeksempler inden for 1) Vanding og vand 2) Ste. 3) Højbede og mistbænke. 4) Pergolaer, lodrette stativer og skilte. 5) Store helheder og blandede bede. 6) Companion planting.

Se pdf ved at trykke på billedet, 108 sider

madskov.png

Nogle konkrete design-eksempler

Her vises nogle konkrete designs til inspiration, hvis man leger med et lille eller stort stykke jord, hvor man gerne vil plante flere spiselige ting og måske decideret etablere en madskov. 

Se pdf ved at trykke på billeder, 29 sider