Østens visdom omsat til vestlig levevis

I oversigt:

  • Ayurveda + Ayurvedaplakater

  • En lille kogebog

  • Madinspirationer & ayurvedisk perspektiv herpå

  • De syv spirituelle love for succes

  • Tarmskylning

  • Zoneterapi

  • Langsommere fysisk forfald og visdomsbaseret psykologisk aldring

Nedenfor hvor hvert skrift er beskrevet lidt nærmere, udgør overskriften et link til læsning af det i pfd-version.

Ayurveda (84 sider)

Efter at have distribueret egne noter om ayurveda i stadig stigende antal, lavede jeg i 2013 en lille overbliksbog, som jeg især brugte på de kurser, jeg afholdt. Karen Stigsen fra Grace Tours, der sender mange mennesker til Indien på 14 dages panchakarma-retreats foreslog i 2017 en 2. udgave, hvor vi sammen satte os til at skrive uddybende forklaringer af de mange oversigter og doshatests, så man som udefrakommende kan få en struktureret indføring i ayurveda og få et indblik i ens konkrete typologi og håndteringsmuligheder i forhold til ubalancer. Vi skrev også et afsnit til omkring gruppedynamikker. Det er blevet til en lille 84 siders bog, der bl.a. er blevet modtaget virkelig godt af Karens rejsende, der alle får et eksemplar af bogen med til Indien. Den kan ses i pdf her, men den er også mulig at købe fysisk i mit regi.

Jeg bruger også selv bogen på kurser á typisk 2, 3 eller 4 timer, hvor temaerne er:

 

2, 3 eller 4 timers kurser med temaerne:

GRUNDLAGET. Grundprincipperne i ayurveda gennemgås, den personlige dosha og eventuelle ubalancer afdækkes, og vi skal tale om, hvordan principperne fra ayurveda kan integreres i det dagligt levede liv på en nem måde. 

 

GENVIND BALANCEN. Næst gennemgås, hvordan princippet om 'Opposites as treatment' gennemsyrer ayurveda. Vi gennemgår helt konkrete balancerende tiltag, hvad angår kost, motion, mental performance, søvn mm.

 

FORSTÅ RELATIONERNE. Sluttelig går vi ind i relations-dynamikkerne - i familien, venskabskredsen og på arbejdspladsen. Hvordan forskellige strukturer kan gå på kant med hinanden - og hvordan vi kan forstå og bruge forskellighederne mere konstruktivt.

Ayurvedaplakater (11 stk)

Bogen blev ny-layoutet i vores 2017-udgave. Jeg har imidlertid bibeholdt 11 meget smukke oversigtsplakater (layoutet af Claus Gamborg) fra 2013-udgaven, der kan være gode at printe til hvis man i en periode vil minde sig selv om, hvad og hvordan med doshaerne.

En lille kogebog (af Gitte Meldgaard) (32 sider)

En væsentlig del af det at leve ayurvedisk er at tilpasse sin kost efter ens dosha og de fysiske og / eller psykiske ubalancer, man har. Dels har Gitte Meldgaard i forbindelse med nogle stresshåndteringskurser samlet en vegetarisk kogebog, der tager højde for alle tre doshaer, og som deltagerne havde glæde af at lave mad efter hjemme mellem kursusgangene.

Madinspirationer og ayurvedisk perspektiv herpå (26 sider)

Jeg lavet syv nedslagspunkter og samlet det i én artikel, hvor det også perspektiveres, hvad og hvordan de specifikke ting påvirker doshaerne. Der er en lang række opskriver under hvert punkt, som er: 1. Ghee, 2. Brød, 3. Grød, 4. Postej, 5. Suppe, 6. Salat, 7. Tomatsauce. Sluttelig madinspirationer til når man har både vata og kapha ligeligt repræsenteret i sin struktur.

De syv spirituelle love for succes (18 sider)

Plakat

Deepak Chopra anses for at være en af vor tids mest indflydelsesrige spirituelle lærer, og blandt hans mere end 70 udgivne bøger og et utal af TV-optrædener og online audio- og videoforløb, da står bogen »De 7 spirituelle love for succes« (udkom første gang 1994 og er også oversat til dansk) med mere end 3 millioner solgte eksemplarer ud som hans største bestseller. Bogen danner derudover grundstruktur i alle de uddannelser, man kan tage på The Chopra Center (hvorfra jeg er uddannet meditationslærer og er kommet en del i tidens løb). 

Ordet »lov« bruges fordi Chopra aflurer naturens grundlæggende funktionsmåder og omsætter dem til et filosofisk- og handlingsrettet værdigrundlag, der giver konkrete inspirationer til 'korrekt adfærd'. Jeg håber, at du som læser tager dig tid til bevidst at reflektere over, hvilke af principperne, du kan og har lyst til at assimilere til dit værdigrundlag. Måtte du derefter være sulten efter mere kendskab, er det relevant at dykke ned i Chopras bog. 

Tarmskylning (12 sider)

Tarmskylning er en yogapraksis; en både mild og effektiv udrensningsmåde. Det kan måske forekomme både fremmed og ulækkert at skylle sin tarm igennem med adskillige liter saltvand, som det er tilfældet i denne praksis. Men tænk lige over, hvor meget gammelt skidt, der sikkert er ophobet i dine tarme? Dét er da ulækkert! Denne artikel fører dig igennem hvorfor og hvordan en tarmskylning gennemføres. 

Zoneterapi (2 sider)

Enhver kvinde/mand med respekt for sig selv, kan tage ansvar for at behandle / lindre både sig selv og familien for små skavanker med zoneterapi. Artiklen anviser konkret zoneterapi til husbehov.

Langsommere fysisk forfald og visdombaseret psykologisk aldring (32 sider)

På forskellige måder frygter vi fleste at blive gamle. Og især at blive gamle før tid. Artiklen beskriver markører og handlemuligheder i forhold til at ældes langsommere fysisk set, samt psykologisk bibeholde åbenhed, fleksibilitet, accept, tillid og evne til at indgå i kærlige relationer, hvilke er de væsentligste af de psykologiske aldersmarkører. Artiklen beskriver både umiddelbare fysiske og psykiske initiativer i forhold til at ældes fysisk langsommere og bevidsthedsmæssigt visdomsbaseret. Dens hovedfokus er, hvordan vi kan nå det kvantemekaniske niveau, og derfra dels være i kontakt med det aldersløse i os, og dels foretage dybtgående transformationer aldringsmæssigt set. Temaerne er mere specifikt: 1. Kroppen. 2. Helheden: den kvantemekanisme virkelighedsopfattelse. 3. Bevidstheden. 4. Øvelser.

 

Artiklen baserer sig fortrinsvis på Deepak Chopras bog: »Krop uden alder. Sind uden tid«. Hans tese er, at al dybtgående og ægte forandring kun kan ske fra det kvantemekaniske niveau.

Læs mere om Deepak Chopra her.