En frugtbar jord og vitale planter

Designinspirationer og planteplaner til et fødevareselvforsyningssted (635 sider) 

Jeg har siden barndommen været med i haven, og i voksenlivet har jeg dyrket egne grønsager og frugter til husbehov. Siden 2016 har jeg med væsentligt større fokus været optaget af at lære nyt om det at dyrke, f.eks. studerer og praktiserer jeg brug af permakultur-principper, forøger jordfrugtbarheden i min have, vælger nøje gamle frøsorter, øger plantevitalitet, og jeg har sidst fået lært men har endnu ikke etableret drivhus udelukkende opvarmet med vedvarende energi.

Fra 2020 og fremefter - det er en plan med mange års horisont, jeg har lavet - er planen at opskalere fra min lille forsøgshave til væsentlig større designs, bl.a. etablere en madskov med stor plantediversitet, samt bygge et drivhus, opvarmet med vedvarende energi.

Der skal omhyggelighed til i alle faser af at dyrke den bedst tænkelige mad, samtidig med at give planter og dyr i øvrigt gode levebetingelser, hvilket er et selvfølgeligt krav i min optik.

Kan man dyrke sin mad og samtidig være med til at opbygge jordens ressourcer, og uden at nedbryde livet omkring, kan jeg se en større mening med at være i live. 

En mening der ellers var gledet mig lidt af hænde i midten af 10'erne, efter at børnene var blevet store og flyttet hjemmefra, og mit professionelle virke ind imellem oplevedes ørkesløst.

Derfor er mine prioriteter blevet ommøbleret de sidste år. Jeg praktiserer stadig som psykolog og meditationslærer (og er blevet levende og motiveret igen), men dyrkningen får lov at fylde en del i fritiden, og arbejdstiden er reduceret i forhold til tidligere.

I øvrigt er mit syn på menneske- og plantetrivsel så overlappende, så beskæftigelsen i de to områder af livet opleves som to sider af samme sag. Mennesket er jo i bund og grund et udtryk af liv, på lige fod med øvrige planter og dyr.

Jeg har samlet de sidste års videnallokering og inspirationer og praktiske erfaringer sammen i ét powerpointdokument. Måtte du have lyst at hente inspirationer til din egen dyrkning, er du velkommen at kigge ind i planteplanen, linket er i overskriften øverst.

Omsorg for Moder Jord; visioner og ideer (7 sider)

Hvad der ikke konkret handler om havedesign og planteplaner, har jeg samlet i et andet dokument, der indeholder links til en lang række ideer om, hvordan man kan gøre sin livsstil mere bæredygtig. Der bliver løbende puttet ting ind, som jeg støder på. For nu har jeg tre temaer, inspirationerne fordeles under: 1) Visioner, 2) Permakultur, 3) Bolig off the grid og lignende.